Grönt badrum som du inte får missa!

En trend som vi tror kommer bli stor inom badrum detta år är halvkaklat med målade väggar ovanför i milda toner. Vi rör oss bort från det enbart vita och grå, och istället allt mer blir sugna på att plocka upp smutsiga pasteller. Något vi sett i övriga rum men som nu smyger sig in allt mer i badrummet också.

De färgtoner som främst är trendiga är alla med stick av grått i sig och som för oss i Norden är perfekt ingång till färgens värld. Dels för de är dova (och snygga!) men också för de enkelt går att kombinera ihop med resten av hemmets stil. Tänk grågrönt, gråblått, puderrosa och sist den fruktade aprikosgrå nyansen som är kanske störst utmaning att våga testa.

Här tänkte vi visa ett perfekt exempel på hur ett relativt ”normalstort” badrum kan göras i sekelskiftes hus. Det är en lägenhet i Göteborg som du kan se i sin helhet här där det är ett grönt badrum som snyggt knyter an med resten av hemmet. Badrummet har relativt enkla val, prisvärda lösningar och framför allt är det snyggt modernt men i samma stil som övriga hemmet! För hur underbar är inte denna gröna färg?

badrum-inspiration_grona-vaggar_vitt10x30_halvkaklat_forband_badrumsdrommar_4-1

En underbar gammal byrå med kolmårdsmarmor har byggts om till kommod som verkligen fångar ögat. Känner du igen tänket från detta badrum?

Gamla möbler är oftast i rejäla material och där träkvalitén ofta är oslagbart bättre än i dagens virke. Träd på gamla goda tiden tilläts växa långsamt och länge vilket gav tätare årsringar och mycket mer resistent kvalité mot såväl röta som slitage. Något att ha i åtanke när du tror att gamla möbler är uttjänade.

badrum-inspiration_grona-vaggar_vitt10x30_halvkaklat_forband_badrumsdrommar_2-1

Vilken höjd på vad?

Här är väggarna kaklade till ca 110cm (kaklet ser ut att vara vita 10x30cm) som avslutar med en kakelbård högst upp. Sättningen är förband som ger ett linjärt liv på väggarna i kontrast till de lugna gröngrå målade ytorna. Att avsluta kaklet på denna höjd är tacksamt av flera skäl; dels är det tillräckligt högst för att utgöra ett stänkskydd vid tvättstället, höjden lyfter ögat något och skapar balans mellan de olika ytorna och känslan av rymd blir tydligare.

Ett knep om du inte kan avgöra var olika linjer ska dras, är att kika på befintliga avslut. Det kan vara dörrposten, duschväggarna, strukturer eller helt enkelt en ful ventilationstrumma som inte går att bortse från. Då kan du enklare utgå från dessa befintliga begränsningar och skapa linjer som förhåller sig balansera mot dessa. som alltid är bättre balans än om det hade varit under halva höjden. Som i detta badrum är det duschenväggarnas höjd som gör att den halvkaklade väggen bäst kommer till sin rätt genom att sluta på lite mer än halva duschväggarnas höjd (som brukar ligga på strax under 200cm i standardutförande).

badrum-inspiration_grona-vaggar_vitt10x30_halvkaklat_forband_badrumsdrommar_3

badrum-inspiration_grona-vaggar_vitt10x30_halvkaklat_forband_badrumsdrommar_planlosning

 

Foto av Anders Bergstedt for Entrance Fastighetsmäkleri.

Total
1K
Shares

13 comments

 1. Hej,

  Vilket fantastiskt badrum. Var kommer den vägghängda belysningen ifrån?

  Vänliga hälsningar
  Anette Gregow

 2. Underbart badrum. Vi blev jätteinspirerade och vill göra samma sak hemma hos oss, men funderar lite på hur faneret på byrån klarar fukten från duschen? Har ägarna ytbehandlat byrån på något sätt innan?

  1. Hej Anna, det vet vi tyvärr inte då detta är mäklarbilder. Men vi misstänker att de inte gjort annat än det som byrån har från början. Gamla möbler i massivt trä brukar kunna stå emot fukt relativt bra men se till att ha riktigt bra ventilation så håller möbeln längre! Plus att efter en tids användning underhålla den.

  1. Hej Robert, det kan vi inte svara på tyvärr. Men vänd dig till en färghandel och visa badrummet så kan de säkert guida dig rätt. Numera har de flesta färgleverantörer egenframtagna fina nyanser att välja bland – smidigare än att bläddra bland alla miljoner NCS-koder.

   Lycka till!

 3. Hej, tack för en väldigt pedagogisk och inspirerande blogg.
  Jag är sugen på att precis som här halvkakla väggen bakom handfatet och måla resten, men behöver jag göra det i blank våtrumsfärg eller klarar ett litet badrum med dusch mitt emot vanlig väggfärg? Jag tänkte kakla hela vägen upp på alla 3 väggar som är i direktkontakt med duschen.

  1. Hej Sonja,

   Vad kul att du gillar bloggen! Det gör oss glada. :)

   När det gäller våtrumsfärg så är den oftast glanstal 50 men det finns ”mattare” i glanstal 20 – spana in vårt inlägg ”Badrum i Arts & Crafts anda” där vi just tar upp detta och ger lite mer tips: http://www.badrumsdrommar.se/2016/05/badrum-arts-crafts-anda/

   För även hur litet eller sällan använt badrummet än är så måste du respektera att det är ett våtrum. Att måla med vanlig färg kommer helt enkelt inte hålla eller vara godkänt. Så satsa alltid på att välja våtrumsfärg med tillhörande tätsystem (dvs. vilka övriga produkter som leverantören rekommenderar för ett godkänt tätskikt). Då får du ett badrum som håller och som försäkringsbolagen inte kommer ha synpunkter på.

   Önskar du istället välja en annan lösning så rekommenderar vi isf att du kika på tadelakt som ger en putsliknande yta som är matt. Den får en lätt flammig färgyta som är både snygg och charmig i rätt badrum.

   Lycka till!

 4. Hej! Jag älskar det här badrummet och vi håller på att renovera ett i samma stil just nu. Men vi köpte matt vitt kakel för vi gillar det bäst, men inser nu att kakelbården vi blev rekommenderade var blank yta på. Och jag märker nu när jag ska beställa ny kakelbård att det inte finns liknande kakelbård/bröstlist med matt yta! Eller jag har i alla fall letat igenom ”hela Internet” utan lycka. Kommer det se knasigt ut med matt kakel och bård med blank yta tro? Tror det är för sent att beställa nytt kakel tyvärr…

  1. Hej Ana,

   Generellt är det enbart tycke och smak som avgör hur (och om) du mixar de olika ytorna. Det finns numera dessvärre inte lika stort utbud av kakelbårder jämfört med förr, och oftast är de i blank yta. Vi misstänker att det enbart har med efterfrågan att göra.

   I ditt fall tror vi inte det blir så tokigt att mixa. Kakelbården i blankt kommer att synas något ytterligare i vissa ljus och ge det en annan effekt kanske än du tänkt från början, men det kan just bli en fin effekt ändå. Störst kommer färgerna att uppfattas olika – ditt matta kakel drar troligtvis lite mer åt det ljusgrå hållet och den blanka bården kommer kännas mer ”krispvit”.

   Så kan du leva med dessa resultat är vi övertygade att du kommer få till ditt badrum fint. Lycka till!

 5. Vart hittar man en vit kakelbård som är 30cm som på bilderna? Har själv letat överallt och frågat kakelbutiker men hittar bara lister på 20cm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.