Minimalism i badrummen av John Pawson

Har du tröttnat på lull-lull, slitna röda ladugårdsväggar och gulliga handdukar? Då tror vi du kommer gilla dessa badrum ritade av arkitekten John Pawson – mannen som ritat Calvin Kleins flaggskeppsbutiker och älskar naturfärgade beigenskalan som går från vitt till kamel via betong och ljust träslag. Med andra ord så långt ifrån Shabby Chic du kan komma.

John Pawson_badrum

Badrummet ovan kommer från ”Baron House” – en modern Skånelänga John Pawson ritade 2003-05 åt svensk/franska paret bakom designbyrån Baron & Baron i New York. Du kan kika på hela huset här. Vill du läsa vad Ystads Allehanda tyckte om traktens nya hus när det begav sig, så kan du läsa det här.

Pawson har ritat allt ifrån penthousevåningar i New York och hus i Tokyo till kloster i Tjeckien och katedraler i London. Men bäst gillar vi att se den röda tråden i hans stil och hur det formas i badrummet. Knepet är enkelt – bygg in all förvaring så du slipper se den!

Nedan följer ett axplock från alla hans olika projekt.

John Pawson_40-bond_badrum2

40-bond_john-pawson_badrum

40-bond_john-pawson_badrum2

Ovan är från ”Schrager Apartment”  i New York. Nedan är från Knokke i Belgien.

north-sea_john-pawson_badrum1

pawson-house-london_john-pawson_badrum

Badrummet ovan kommer från ”Pawson House” från 1990-talet och nedan ”Tetsuka House” i Tokyo.

tetsuka-house_john-pawson_badrum1

tetsuka-house_john-pawson_exterior

Men har du inte 50+ kvm för badrummet så misströsta inte utan plocka ut detaljerna du gillar och tänk istället på vad Pawson en av de tidiga kunderna önskade sig:

The writer Bruce Chatwin was an early client and the modest apartment of 45 square metres in Eaton Place whose layout he commissioned is referred to in his essay, ‘A place to hang your hat’. Chatwin’s father had been in the Royal Navy and his brief was for the apartment to be as simple and spare as a ship’s cabin, because that was how he wanted to live. (London 1982)

Bilder från John Pawson och Concrete works east.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *