Titt som tätt blir jag ombedd att visa litet badrum som kan inspirera “vanliga” badrum också. Det är alltid lite knepigt att hitta just den typen av badrum då mycket av inspiration för badrum inte är svensk och därför inte så likt våra vanligaste små badrum i Sverige. Eller för den delen är det sällan ett litet badrum visas upp på det sätt jag önskar visa dig här.
Men då och då dyker det upp intressanta badrum som uppfyller alla dessa krav av funktion, estetisk och inspiration. Här är ett litet och stilrent badrum med snedtak som verkligen lyckats trolla med det lilla på fint sätt. Bonus är också att badrummet finns i en etta på 28kvm i Stockholm!
Litet badrum med snedtak
Det jag föll för i detta lilla badrum var dels den knepiga planlösningen men framför allt att badrummet också har snedtak. Två saker som verkligen kan vara utmanande i badrum – men här fungerar över förväntan!
Snedtak i badrum är knepiga av flera anledningar, men framför allt ställer det till med ståhöjden i duschen. Med det sagt är det inte konstigt att de flesta badrum med snedtak har badkar…
I detta badrum är badrummet troligtvis utbyggt på vänster sida där duschen är placerad. Det ger möjlighet till bra höjd och i samma veva också plats för inbyggd takdusch och blandare.
Vitt kakel och marmor ger lugnt intryck
Här är materialvalet neutralt med sitt vita kakel och carraramarmor i 10x10cm. Stilen är nedtonad och istället blir taket och dess fönster blickfånget. I övrigt är detaljerna ytterst få och förvaringen likaså vilket ger badrummet en luftig och stilren känsla tycker jag.
En detalj som är kul att se, är att det vita kaklet ändå är större än många hade valt – troligtvis ca 25x33cm i rak sättning. Så det går absolut att få in en större platta i litet badrum, men det kräver lite extra omtanke på sättningen.
Min tumregel är, vid större format, att se till att välja en plattstorlek som ger dig minst 3st på bredden. Då känns det balanserat och du slipper känslan av att plattorna är inklämda!
Med det sagt tycker jag detta är mycket bra exempel på lyckad plattsättning. Notera att plattorna är centrerade på kortsidorna för att undvika “stumpar” när man måste kapa. I duschdelen är det två stycken i bredd med fotlinjen centrerad, och på motsatt vägg är det tre plattor där de på sidorna blir kapade.
Till sist, vill jag tipsa om att undvika att kakla snedtaket i litet badrum för att i största mån möjligt hålla rymde uppåt fri. Visst finns det undantag och det är om du medvetet vill skapa en ombonad känsla där plattan är en del av stilen. T.ex. som det lilla duschrummet här där stenen utgör hela looken och syftet är just att skapa ett stenrum för duschen.
Nedan ser du resten av lägenheten – även här är det samma färger och material. Precis som jag tycker det ska vara!
Foto från Behrer & Partner.
2 comments
Hej! Tack för bra info om snedtak. Hur liten tycker du att en dusch kan vara vid snedtak i ett litet utrymme? Då tänker jag både på golvyta och takhöjd.
Hej Louise,
Det är lite knepig fråga då allt utgår från hur stor/lång man är som ska utnyttja duschen samt vilka begränsningar som finns (en liten dusch är bättre än ingen osv).
Utgå från att en standarddusch brukar vara 90x90cm. Har du mindre yta är det klokare att krympa duschdelen på bredden men undvika göra det på längden (t.ex. är ju ett standardbadkar 70cm brett och det går att duscha i då det är istället längre yta).
Höjdmässigt är 200cm alltid bra – men då får du ha koll på hur mycket din dusch bygger i höjd om du vill ha taksil. En handdusch på stång å andra sidan ger dig stråle från sidan och kan då sitta lägre utan att tappa funktionen.
Lycka till!