Modernt badrum i 1960-tals hus

Stora fönster, öppna ytor och tacksamma planlösningar gör att 1960-tals hus nu är trendigare än någonsin – men först en rejäl upprustning inför dagens krav och där är badrummen en viktig faktor. Arkitekturen från 1960-talet är känd för sitt ofta mycket vackra ljusflöde och så även i detta hus i Store Dyrehave på Nordsjälland, Danmark, där detta snygga hem finns.

Här bor ett stilmedvetet par som låtit, efter många vändor vad vi förstår, Ernst + Kindt Larsen architectus få ihop deras hus- och badrumsdröm. Vi gillar den och tycker det är passande inspiration såhär i ljusa sommaren!

Den första detaljen vi slås av är givetvis detta integrerade sovrum och badrum så är vanligt i stora danska hem. Men såklart en mer gråzon här i Sverige där vi har kraven att tydligare dela upp torra- och våta rum. Med det sagt är det inte omöjligt – men mer utmanande att få till. Så här gör du:

Glasvägg mellan badrum och sovrum

Om du är sugen på att göra liknande som i detta hem där det är öppet mellan badrum och sovrum så är det enklast att helt enkelt jobba med glasväggar hela vägen. Då slipper du dessutom ångan och fukten i badrummet. Men framför allt får du till våtrumskravet som innebär att badrum ska vara ett våtsäkrat rum och där inga angränsande ytor ska kunna påverkas vid ev. vattenskada.

Kika här för inspiration på hur det kan se ut!

Vita målade väggar och mörkt trä

Som en röd tråd genom hela huset är de vita målade väggarna och betonggolvet. Så även i badrummet – vilket är precis det vi gillar i ett modernt minimalistiskt hem där varje rum knyts ihop i grundmaterialen men skiljs år i detaljerna (se t.ex. hur matdelen och badrummet är lika men ändå inte).

I detta badrum är alla väggar målade, med undantag för duschdelen där det istället sitter en vit platta som ser ut att vara 5x20cm. Kaklet blir till ett rutmönster som man kan se som en uppföljning av takets spaljéränder. Det som gör det är så klart fogen, så gillar du känslan men vill tona ner det kan du med fördel välja en ljusare fogfärg.

Här kan du läsa tips på hur du tänkte vid val av fogfärg!

En av anledningarna till att vi alltid, om möjligt, lägger in planritning är för att kunna luska fram hur hela badrummet är uppbyggt. Här ser vi t.ex. att det mellan badrum och sovrum är trappsteg ned. En detalj vi aldrig hade sett annars och som absolut gör mötet mellan rummen lite extra snygg!

Foto Pernille Kaalund för Bo Bedre via Cocolapine design.

Total
1
Shares

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.