Hur du skapar en lyxig tvättstuga

Har du funderat, eller kanske rent av drömt, om en tvättstuga som bara funkar, är snyggt och så där perfekt harmonisk att du faktiskt skulle tycka det var lyxigt att vistas där? Då är du inte ensam och det finns knep att ta till för att lyckas. Först tycker vi du ska börja med att spana in denna tvättstuga!

Vi tänkte utifrån denna tvättstuga ge dig våra bästa tips & råd för hur du också lyckas få till din drömtvättstuga.

tvattstuga-inspiration_badrum_iversonsgatan2_ostermalm_per-jansson_2Våra tips & råd för den perfekta tvättstugan

Det finns några tydliga riktlinjer att tänka på när du vill skapa en tvättstuga och det är att se till att alla saker (och då menar vi ALLA saker) ska ha en given plats. Så börja därför med att lista vad som ska finnas och rymmas i din drömtvättstuga samt hur du kommer använda den.

Hur tvättar & torkar du?

 • Vilka maskiner ska du få in – bara tvättmaskin eller också torktumlare? Kanske har du torkskåp som behöver få plats också? Något annat stort som kräver el?
 • Hur mycket kommer du hängtorka på lina eller torkställning? Se då till att välja en variant som du kan vika bort när den inte används så du frigör ytan och ger tvättstugan ett lugnare intryck.
 • Kommer du vilja hänga tvätt på galgar? Perfekt för dig som har många skjortor är då att avsätta en hängare för galgarna så du snabbt kan hänga bort nytvättade blöta plaggen.

Vilken efterbehandling ger du din rena tvätt?

 • Behöver du stryka i tvättstugan också? Då kan du välja en bänkstrykbräda om du har trångt eller en ”vanlig” om du har mer golvyta.
 • Är du en vik-person som gillar att allt är vikt redan när du tar ut rena tvätten ur tvättstugan? Då ska du planera in någon form av bänkyta att stå vid när du viker alla t-shirtar m.m.

Sortering av tvätt och rengöringsmedel?

 • Kommer tvätten att samlas här i korgar eller finns den i badrummet? Om tvättkorgen ska in så underskatta inte att få in flera tvättkorgar eller tvättsäckar (om du har plats så klart) så du slipper sortera tvätten på golvet varje gång – t.ex. 1st för vittvätt, 1st för färg (starkare kulörer alt för blå/grå kulörer), 1st för mörkt.
 • Vilken rengöringsmedel ska få plats och behöver de gömmas undan/låsas in för småbarn? Då är den smart att planera in dessa i skåp direkt som du kan låsa istället för öppna hyllor.

Osv. tills du känner att du täckt in alla bitar som måste finnas i din drömtvättstuga. Då kan du enklare få en överblick på vilka prioriteringar du bör fokusera på och hur du kan få ihop dessa på bästa sätt.

tvattstuga-inspiration_badrum_iversonsgatan2_ostermalm_per-jansson_1

Tänk ”kök” när du planerar din tvättstuga

Vi skulle rekommendera dig att tänka som om du planerar ett kök – försök få till en så enhetlig tvättstugemöbellösning (använd köksskåp!) för lugnt intryck och se till att planera lådorna till att rymma varje del maximalt. Det ger ett lugnt intryck och vi lovar att stöket blir lättare att kontrollera.

Om du har lite mer plats så är det skönt att ha maskinerna bredvid varandra så du kan ha en lång bänkskiva ovanför som här en stenskiva i carraramarmor (och även i detta badrum med tvättstugedel). Vill du dessutom få till bra ergonomi så kan du ställa upp tvättmaskinen och torktumlaren på en upphöjning så maskinernas öppningar hamnar i bra höjd för att slippa slita på ryggen.

Men har du mer begränsad yta är en tvättpelare oftast bäst lösning – men se till att få till en bänkytan där det går för den kommer vara guld värd!

Sist men inte minst – sätt upp vackra tavlor och andra vackra saker som du kan titta på när du står och viker tvätt. Perfekt sätt att dagdrömma dig bort på!

Eller varför inte sätta upp en iPadhållare så kan du titta på favoritserien i lugn och ro ifrån resten av familjen samtidigt som du sorterar miljoner strumpor?


Nedan kan du se hur resten av hemmet ser ut som har tvättstugan ovan. Visst är det snyggt hur de inte snålat på tvättstugan utan låtit den få både mässingblandare och inredning som följer upp våningens stil?

Detta är precis en tvättstuga i vår smak där vi inte skulle ha något emot att tvätta varje dag!

Iversonsgatan 2-Östermalm_per-jansson

Lyxig tvättstuga - Badrumsdrömmar

Foto från Per Jansson via Seventeendoors.

Total
26
Shares

2 comments

 1. Hej!

  Jag blev jätteförtjust i denna tvättstuga. Jag skulle vilja veta var den gröna modulen i tvättstugan är inhandlad? Skåpen o luckorna?

  1. Hej Soraya, visst är det snyggt med lite färg till denna klassiska stil? Färgen kan du nog hitta enklast hos färghandlare – de flesta har numera snygga egna kollektioner som har motsvarande grön som skulle passa. Sen kan du lämna in på lackering för snygg finish.

   När det gäller skåpen så skulle vi säga att det är köksstommar som anpassats här alt. platsbyggts av snickare till önskade mått. Eftersom tvättmaskinen står ”öppen” så kan du enkelt knyta ihop allt med köksstommar och snygg bänkskiva ovanpå.

   Lycka till med ditt tvättstugeprojekt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.