Trendspaning – kakel i diagonal sättning!

Rosa 15x15cm kakel i diagonal sättning.

Rakt, halvförband, fallande längder, storleksmix osv – det finns massor av olika mönstersättningar att jobba med för plattor. Lägg till att du dessutom kan rotera dessa mönster och vips blir varianterna ännu fler!

Den knepigaste kanske, diagonal sättning, vi börjar se allt mer och den är inte så tokig i rätt sammanhang. Att sätta plattorna på diagonalen ger ett “växande” intryck som sätter måtten lite ur spel. Känns det för mycket 1990-tal och “fel”? Då kan det vara läge att tänka om för det har gått från galet vågade badrum till subtila klassiska i natursten. Eller varför inte som i badrummet nedan.

Här är ett verkligen annorlunda badrum fotograferat av vår favorit Tekla Evelina Severin (som alltid lyckas ge färg en extra dimension) – njut och häpna av denna färgbomb till hem!

Rak, fiskben eller diagonal sättning – kör alla!

Detta badrum är designat av- och hemma hos Daniel Heckscher, inredningsarkitekt på Note Design Studio. Så kanske inte så konstigt att han vågar ta ut svängarna utöver det vanliga!

Här är det enkla vita 15x15cm kakel på diagonalen med gul fog. Det diagonala rutmönstret som bildas ge er mer “oändlig” känsla då mönstret inte har en tydlig början eller slut som en vanlig sättning får. En annorlunda känsla som du med fördel kan ta tillvara i mindre utrymmen där du då slipper se stumpar av plattor som avslöjar väggarnas begränsande mått.

Vågar du inte köra färgglad fog eller vill ha ett mindre markant rutmönster, så kan du välja vit fog som ändå kommer ge ett spännande intryck men betydligt mer diskret.

I detta hem räds ägaren varken för färger eller för mönster – snyggt (och praktiskt) tycker vi med klinker i fiskbenssättning i hallen utanför badrummet som knyter ihop på udda sätt. Mörka fogen kompenserar för att varje hårstrå syns på den vita plattan.

Och hatten av för rosa kakel på hallväggar med röd fog!

Sist men inte minst – är du sugen på färg men inte våga jobba med färgglada kakelplattor på väggen? Då ska du satsa på att måla snickerierna. Måla dörren och dörrfodret i någon fin färg. Kör antingen någon av de miljoner skitiga pasteller som finns överallt eller en mer sober grafisk mörkgrå/svart kulör som skapar drama. Enkelt att måla och måla om när du tröttnat!

Vi gillar ju att se ton-i-ton färgerna där väggen och snickerierna är gärna i samma som här nedan.

Foto av Tekla Evelina Severin via Sight Unseen.

Exit mobile version