En trend som vi tror kommer bli stor inom badrum detta år är halvkaklat med målade väggar ovanför i milda toner. Vi rör oss bort från det enbart vita och grå, och istället allt mer blir sugna på att plocka upp smutsiga pasteller. Något vi sett i övriga rum men som nu smyger sig in allt mer i badrummet också.
De färgtoner som främst är trendiga är alla med stick av grått i sig och som för oss i Norden är perfekt ingång till färgens värld. Dels för de är dova (och snygga!) men också för de enkelt går att kombinera ihop med resten av hemmets stil. Tänk grågrönt, gråblått, puderrosa och sist den fruktade aprikosgrå nyansen som är kanske störst utmaning att våga testa.
Här tänkte vi visa ett perfekt exempel på hur ett relativt “normalstort” badrum kan göras i sekelskiftes hus. Det är en lägenhet i Göteborg som du kan se i sin helhet här där det är ett grönt badrum som snyggt knyter an med resten av hemmet. Badrummet har relativt enkla val, prisvärda lösningar och framför allt är det snyggt modernt men i samma stil som övriga hemmet! För hur underbar är inte denna gröna färg?
En underbar gammal byrå med kolmårdsmarmor har byggts om till kommod som verkligen fångar ögat. Känner du igen tänket från detta badrum?
Gamla möbler är oftast i rejäla material och där träkvalitén ofta är oslagbart bättre än i dagens virke. Träd på gamla goda tiden tilläts växa långsamt och länge vilket gav tätare årsringar och mycket mer resistent kvalité mot såväl röta som slitage. Något att ha i åtanke när du tror att gamla möbler är uttjänade.
Vilken höjd på vad?
Här är väggarna kaklade till ca 110cm (kaklet ser ut att vara vita 10x30cm) som avslutar med en kakelbård högst upp. Sättningen är förband som ger ett linjärt liv på väggarna i kontrast till de lugna gröngrå målade ytorna. Att avsluta kaklet på denna höjd är tacksamt av flera skäl; dels är det tillräckligt högst för att utgöra ett stänkskydd vid tvättstället, höjden lyfter ögat något och skapar balans mellan de olika ytorna och känslan av rymd blir tydligare.
Ett knep om du inte kan avgöra var olika linjer ska dras, är att kika på befintliga avslut. Det kan vara dörrposten, duschväggarna, strukturer eller helt enkelt en ful ventilationstrumma som inte går att bortse från. Då kan du enklare utgå från dessa befintliga begränsningar och skapa linjer som förhåller sig balansera mot dessa. som alltid är bättre balans än om det hade varit under halva höjden. Som i detta badrum är det duschenväggarnas höjd som gör att den halvkaklade väggen bäst kommer till sin rätt genom att sluta på lite mer än halva duschväggarnas höjd (som brukar ligga på strax under 200cm i standardutförande).
Foto av Anders Bergstedt for Entrance Fastighetsmäkleri.