Hur mycket kostar ett badrum?

 

Vad kostar ett badrum? Mellan tummen och pekfingret ungefär? Badrum är ju så dyrt, vad är det som kostar egentligen?!

Bland de första frågorna vi brukar få höra när vi berättar om Badrumsdrömmar är just det om vad ett badrum kostar. Inte så konstigt med tanke på att för de flesta är badrummet ett stort projekt som ofta får vänta in ekonomin. Det svåraste är bara att svaren på frågan är lika många som badrummen som byggs varje år. Men vi tänkte försöka oss på denna svåra fråga ändå och ge lite prisexempel mellan tummen och pekfingret vad de olika materialdelarna kan kosta (exkl. arbetskostnad).

Vi utgår från en ganska vanligt badrum där det finns; tvättställ med kommod, golvställd toalett, badkar och dusch med vikbara duschväggar. Väggarna är klädda med kakel och på golvet ligger klinkers utan golvvärme och på väggen en elektriskt handdukstork.


Två exempel på badrum – lyx vs. standard:

I vårt prisexempel har vi räknat på snittpriser i mellanskiktet på marknaden. Samtliga priser är ungefärliga och självklart finns billigare alternativ att finna på kampanjer, lågprismärken etc. Hoppas detta ger er en liten uppfattning!

Exempel ”LYX”

Badrummet nedan är t.ex. av en lyxigare karaktär och där drar prislappar rätt snabbt iväg eftersom alla väggar är satta med en dyrare platta (denna typ av laserskuren platta, klinker eller natursten, kostar från 800:-/kvm ungefär).

narvavagen2_per-jansson

Golvet är lagt med storformat vilket kräver avlång brunn och innebär att du drar om avloppet i golvet. Själva avlånga brunnen kostar från ca 5000:- men i sammanhanget är det rätt litet belopp egentligen, utan det är arbetstimmarna att justera avloppet som kostar. Ska brunnen ändå bytas ut – vilken den bör göras med regelbundna intervaller (måste t.ex. om den är från innan 1990) – så blir det ett mindre kostnadsskillnad med avlång vs. rund.

En annan detalj i detta ”lyxbadrum”, och den största prisfaktorn, är att nästan samtliga lösningar här är platsbyggda och inbyggda vilket automatiskt ger mer arbetstimmar och därmed högre prislapp.

Men vill du ha det snyggt och lyxigt så får du vara beredd på att priset blir därefter!


Exempel ”BASIC”

Detta badrum här är en enklare variant där man har utgått från relativt enkla standardlösningar och möbler. Väggarna är lite dyrare än klassiska 15×15 (ca 100:-/kvm) men ligger fortfarande minst hälften så högt som badrummet ovan. Vi skulle säga ca 300:-/kvm beroende på leverantör.

Litet badrum

Likaså har man här en vanlig rund brunn, alla rören går utanpå väggarna och tvättstället samt toaletten har avlopp ner i golvet. Lösningar som är tidsbesparande och därför billigare att göra jämfört med att bygga in alla rör i väggen.

När det gäller möbler och porslin så har man här ett enkelt tvättställ från Gustavsberg på konsoler utan kommod. Redan där sparar du några tusenlappar, men förlorar i förvaring – något att tänka på med just badrumsmöbler är att billigast inte är bäst. Tänk på att möblerna ska tåla mycket fukt, slitage och ha bra förvaring.

Kommod med låda är generellt dyrare än bara med hylla men också mer praktiskt för du ser all på en gång och slipper plocka ut något för att nå något annat. Däremot har du trångt så är kommoder med hyllor oftast de som är grundast. Värt att klura på!


Våra tips & råd inför din badrumsrenovering:

Att tänka på innan du anlitar hantverkare
Kort om Husarbete / ROT
Hitta duktiga hantverkare via vår plattsättarlista
Ta hjälp av badrumsinredare för att sätta badrumsstilen

Kom ihåg bara att oavsett om du har den stora budgeten eller den lilla, så är det bra att planera noga och tänka igenom bitarna för att få till bästa möjliga helhet. Så tänk balans och harmoni i badrummet först och främst.

Och till sist – bästa tipset vid badrumsrenovering är att lägga krutet på golvet och detaljerna. Då kommer du kunna skapa wow-badrum även med den minsta plånboken!

Lycka till med ditt badrumsprojekt!

 


Klicka på respektive bild för att se badrummen i sin helhet.